lördag 16 november 2013

Bakeoff-bröd med solrosfrö

16-18 st

50 g jäst
2 msk olivolja
6 dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
ca 15 dl lantbrödsmjöl av fyra sädesslag (825 g)
3 dl rostade solrosfrön

L
ös jästen i oljan och vattnet. Tillsätt salt, det mesta av mjölet och hälften av solrosfröna. Arbeta till en smidig deg och tillsätt mer mjöl om det behövs.
Jäs under duk cirka 40 minuter.
Ta upp och arbeta samman degen. Forma två rullar och skär dem i breda skivor. Doppa snittytan i solrosfrön och lägg bröden på en bricka eller plåt som går in i frysen.
Låt jäsa under duk cirka 20 minuter. (Jäs något längre om de ska gräddas direkt.)
Ställ in i frysen. Packa dem i påsar när de är frysta.
När du vill bjuda på nybakat bröd gör du så här: Lägg de frysta bröden på plåt med bakplåtspapper. Låt ligga 20 minuter medan ugnen värms till 250 grader. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.

Inga kommentarer: