Sinnessjukt god var det ja. Si-hi-hi-nn-es-sjukt god. Tack tack tack till Mary för ett fantastiskt recept!
Form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
smör & ströbröd till formen
0,5 g saffran
1 tsk rom eller annan sprit
75 g smör
2 stora ekologiska ägg
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa
Ev pärlsocker
Fyllning:
2-3 röda fasta äpple
1 dl strösocker
1 tsk kanel
Tillbehör om så önskas:
Vispgrädde smaksatt med vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
3. Stöt saffranet tillsammans med spriten och smält smöret. Blanda vetemjöl och bakpulver. Riv ner mandelmassan direkt i mjölblandningen och rör om då och då mellan "rivningarna" så att mandelmassan inte blir en stor klump utan sprider sig jämnt.
4. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vänd sedan försiktigt ner mjölblandningen, saffran & spriten samt det smälta smöret och häll smeten i den bröade formen.
5. Blanda socker och kanel till till fyllningen på en större tallrik. Skala och kära ur äpplena. Skär dem i smala skivor, ca 2 mm breda och blanda runt dem så de täcks ordentligt av socker och kanel. Tryck ner äppelskivorna tätt i smeten.
6. Grädda längst ner i ugnen i ca 45-60 minuter. Om du vill, strö över pärlsocker när kakan varit inne i ungefär tio minuter. Dubbelkolla med en sticka för att se att kakan är färdig.
Låt svalna på galler. Servera som den är eller med en klick lättvispad vaniljgrädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar