söndag 9 oktober 2011

Lammfilé med getostlasagne och rödvinssky

4 p

Getostlasagne:
3 dl
mjölk
2 dl
vispgrädde
3 msk idealmjöl
125 g
getost typ chèvre
½ tsk salt
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
150 g
färsk spenat
75 g
soltorkade tomater i olja
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
250 g
färska lasagneplattor
75 g
getost att riva

Rödvinssky:
1 liten gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
50 g
strimlat rökt fläsk
4 dl
rött vin
1 ½ msk konc kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse + 2 msk vatten
1-2 krm salt
1-2 krm strösocker
25 g
smör

Tillbehör:
500 g
stekt lamm- eller rådjursytterfilé
400 g
förvällda haricots verts
75 g
stekt rökt fläsk i tärningar
4 gratinerade tomathalvor

Lasagne:
Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt idealmjöl under vispning. När såsen har tjocknat tillsätts getosten i bitar. Rör tills osten smält. Smaka av med salt och ställ åt sidan.

Hacka lök och vitlök och fräs mjuk i smör i en stekpanna. Tillsätt spenat och grovstrimlade tomatbitar. Fräs en kort stund tills spenaten mjuknat något. Salta och peppra, ställ åt sidan.

Smörj en ugnssäker form (gärna 18x27 cm). Bred ut lite sås i botten. Lägg en lasagneplatta över, häll på sås, lasagneplatta, fördela hälften av spenatblandningen över och häll på några skedar sås, lasagneplattor, resten av spenaten, lite sås och slutligen lasagneplattor och resten av såsen överst. Riv getost över och gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Rödvinssky:
Fräs lök, vitlök och fläsk i en kastrull. När löken har mjuknat, tillsätt vin och fond. Koka ihop till hälften och sila över såsen i en ren kastrull. Rör ut majsstärkelse i vatten och red såsen. Smaka av med salt och socker. Strax före serveringen klickar du i smöret. Därefter får såsen inte koka.

Tillbehören:
Stek lammytterfiléerna runt om i het panna. Sänk värmen och låt dem eftersteka ca 10 minuter till innertemperatur ca 63 grader. Ta upp och låt vila ca tio minuter innan de skärs upp.

Servera det nystekta köttet med lasagne, rödvinssky, förvällda bönor som beströs med stekta fläsktärningar och gratinerad tomat.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej Kajsa! Jag gillar din blogg. Så mycket att jag gett dig en "award" via min egen blogg. Kolla in
http://envarmlandstosimontreal.blogspot.com/2011/10/and-award-goes-to.html

Vänliga hälsningar
Karin

Kajsa sa...

Nejmen hej! Vad roligt, jag höll på att missa din kommentar (får inte så många på den här bloggen) men idag såg jag den. Tack! Ska genast titta in på din blogg - inte minst är det ju alltid härligt att läsa om Montreal!