lördag 19 november 2011

Pepparkaksrulle med fryst lingongrädde

Rulltårtan:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl (120 g)
1 tsk mald ingefära
2 tsk mald kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1/2 tsk bikarbonat
2 msk filmjölk eller yoghurt

Fyllning:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/4 dl lingonsylt, helst rårörd

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna väl och rör ner dem i ägg- och sockerblandningen. Blanda till sist ner filmjölken. Bred ut smeten i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen cirka fem minuter. Sockra kakan på ytan med strösocker och stjälp upp den på bakplåtspapper. Pensla pappret med kallt vatten och lossa det försiktigt. Täck kakan med en lätt fuktad duk, och låt den svalna. Vispa grädden och blanda med sylten. Bred ut lingongrädden när kakan kallnat. Rulla ihop och lägg rulltårtan i frysen. Ta fram den 25-30 minuter före servering och skär den i skivor.

Inga kommentarer: