måndag 3 september 2012

Paolos piffiga prosciutto-pasta

400 g casarecce eller annan kort pasta
150 g små gröna ärter (helst färska)
150 g sockerärter
150–200 g prosciutto crudo (lufttorkad ­skinka)
100 g fontinaost eller port salutost
250 g ricotta
2 dl mjölk
1 dl färskriven ­parmesanost
½ dl ströbröd
2 msk färskriven ­parmesanost
olivolja
salt och svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 ­grader.
2. Koka upp lättsaltat vatten och koka ärter och sockerärter i en minut. Häll över i ett durkslag, spola av med kallt vatten och låt dem rinna av.
3. Skär prosciutton i strimlor och ­osten i små bitar.
4. Koka pastan i lättsaltat vatten tills 2 minuter av koktiden kvarstår. Häll av pastan i ett durkslag.
5. Rör ihop ricotta, mjölk, parmesanost (1 dl), salt och peppar i en stor skål. Blanda i ärter, ost och prosciutto och sist pastan. Rör om noga så allt blandas väl.
6. Smörj en ugnssäker form med olja och fördela pastan
i formen, strö över ströbröd blandat med parmesan. Gratinera i ugn i ­cirka ­10–15 minuter.  Servera ­genast med en härlig sallad.

Inga kommentarer: