måndag 22 augusti 2011

Äppelpannacotta med kardemumma

4 p

3 gelatinblad
1 vaniljstång
5 dl mellangrädde
3/4 dl strösocker
3 hårda äpplen
1 msk smör
1/2 dl strösocker
1/2 tsk stötta kardemummakärnor

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka fem minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner kärnorna i en kastrull. Lägg även i stången. Häll på grädde och socker, koka upp. Dra åt sidan. Pressa vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Häll upp i fyra glas och låt svalna. Ställ i kylen i minst tre timmar.

Skala och tärna äpplena fint. Lägg en klick smör i en stekpanna. Lägg i tärningarna precis innan smöret tystnat. Fräs försiktigt i en minut. Tillsätt socker och kardemumma. Lägg kompotten i en skål för att svalna. Toppa den stelnade pannacottan med avsvalnad äppelkompott och njut!

Inga kommentarer: