söndag 21 augusti 2011

Sockerstekt lax med marinerade risnudlar

Pure bliss.

400 g färsk laxfilé
1 msk flingsalt
2 msk socker
½ gurka
2 avokador
½ dl risvinäger
½ dl socker
1 förpackning (250 g) risnudlar
2 msk sesamfrön
gari (inlagd ingefära)
wasabi (japansk pepparrot)
japansk soja

Skär bort skinnet från laxen. Blanda flingsalt och de två matskedarna socker och klappa in blandningen på fiskens båda sidor. Ställ åt sidan.

Klyv och strimla gurkan fint på längden med potatisskalare. Klyv avokadon, ta bort kärnan, skeda ut och skiva innehållet. Rosta sesamfröna i torr panna tills de fått aningen färg, ta från värmen och ställ åt sidan.

Rör ihop risvinäger och den halva decilitern socker tills sockret lösts upp.

Koka upp rejält med väl saltat vatten i en stor kastrull. När vattnet kokar, hetta upp lite olja i en stekpanna. Släpp ner nudlarna i det kokande vattnet och lägg laxen i pannan – laxen blir nämligen klar på samma tid som nudlarna kokar klart – men se upp så att laxen inte bränns.

Strö sesamfrön över den stekta laxen, dressa de avrunna nudlarna i den sötade risvinägern och servera med gurka, avokado, gari, wasabi och japansk soja.

Inga kommentarer: