lördag 10 december 2011

Creme caramel café

Alltid en succé.

Till 10 portioner behövs:

5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
2,5 dl socker
1/2 vaniljstång
1 1/2 tsk pulverkaffe
5 ägg + 7 äggulor
3 dl socker
1 1/2 dl vatten
10 formar, ca 8 cm i diameter

Blanda grädde, mjölk, socker och pulverkaffe i en kastrull. Klipp isär vaniljstången på längden så att kornen kan komma ut, och lägg dem i gräddmjölken. Koka upp. Låt svalna.
Sätt ugnen på 120 grader. Rör i en bunke ut ägg och äggulor. Häll i den avsvalnade gräddmjölken. Häll allt genom ett finmaskigt durkslag. Skrapa ur de korn som finns kvar i vaniljstången och rör ner i smeten.
Blanda socker och vatten i tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka tills sockret är gyllenbrunt. Fördela i formarna. Vrid runt så glasyren går upp på kanterna.
Fördela äggsmeten i formarna. Ställ i vattenbad, t ex en långpanna med vatten i. Grädda mitt i ugnen cirka 1 1/2 timme. Låt kallna.
Skär med tunn kniv utmed formarnas kanter så att puddingarna lossnar. Stjälp försiktigt upp på små fat.

Inga kommentarer: