lördag 4 december 2010

Den ultimata moussakan

4-5 auberginer
4 msk olja
1 vetemjöl
2 stora hackade lökar
500 g blandfärs
½ burk krossade tomater
1 ½ dl – 2 dl vin
Rosmarin
Hackad persilja
1 lagerblad
50 g riven ost

Ostsås:
75 g smör
75 g mjöl
Drygt 5 dl mjölk
Salt och peppar
Riven muskot
75 g riven ost
3 ägg

Skala auberginen med potatisskalare på längden så den blir randig. Skär centimetertjocka skivor på längden, lägg i saltat vatten 10 minuter. Håll i vattnet med tyngd. Ta upp, låt rinna av. Lägg några skivor åt gången i en påse med mjöl. Skaka om så mjölet fördelas jämnt på skivorna. Doppa skivorna helt hastigt i kallt vatten i ett litermått eller dylikt så mjölet fastnar. Stek skivorna ljusbruna på svag värme i olja. Använd två pannor, det tar tid…

Köttsås: Fräs löken i olja utan att den tar färg. Lägg i färsen, rör om till grynig massa. Tillsätt tomater, vin, rosmarin, lagerblad och persilja. Puttra under lock på svag värme i cirka 45 minuter, gärna längre. Rör då och då och tillsätt mer vin om såsen blir torr. Såsen ska bli fast så den är bredbar. Smaka av noga, den ska vara starkt kryddad.

Ostsås: Fräs smör och mjöl, späd med mjölk och krydda med salt, peppar och muskot. Rör ner ost, tag av från värmen och vispa ner ett ägg i taget. Låt såsen svalna.

Bottna en eldfast form med skivor av aubergine. Bred ut köttsåsen ovanpå, strö på hälften av den rivna osten. Lägg på ett lager till med aubergine och häll på ostsåsen. Bred ut jämnt med bredbladig kniv. Strö på resten av osten. Ställ in i 200 graders varm ugn i cirka en timme. Innan moussakan ska ätas värms den i ugn på 100 grader. Serveras skuren i kvadratiska bitar.

Inga kommentarer: