Olivolja
En smörklick
1 gul lök, skalad och hackad
1 näve färska salviablad
800 g grytbitar av nötkött, i 5 cm stora bitar
Havssalt och nymald svartpeppar
Mjöl att pudra med
2 palsternackor, skalade och delade i 4 delar
½ squash, urkärnad och tärnad
4 morötter, skalade och halverade
1 näve jordärtskockor, skalade och halverade (kan uteslutas)
500 g liten potatis
2 msk tomatpuré
½ flaska rödvin
3 dl ox- eller grönsaksbuljong
Skalet av 1 citron, finrivet
1 näve rosmarin, bladen repade
1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad
Värm ugnen till 175 grader. Häll lite olja och smörklicken i en lagom stor stekgryta. Lägg i lök och all salvia och stek i 3-4 minuter. Vänd köttet i saltat och pepprat mjöl, lägg det sedan i grytan tillsammans med alla grönsakerna, tomatpurén, vinet och buljongen och rör om försiktigt. Krydda generöst med nymald svartpeppar och lite salt. Låt koka upp, lägg på lock, ställ in grytan och laga i ugnen tills köttet är mört. Ibland tar det 3 timmar, ibland 4 – det beror på vilken styckning av kött du använder och hur länge det har hängt. Det enda sättet att testa är att mosa en bit kött, och om den faller isär är det färdigkokt. När köttet är klart sänker du ugnsvärmen till 100 grader och låter grytan stå i ugnen tills det är dags att äta.
Bästa sättet att servera den här grytan är att sleva upp den i skålar, servera ett glas franskt rödvin till och nybakat bröd. Blanda citronskal, hackad rosmarin och vitlök och strö det över grytan innan den serveras. Bara minsta lilla mängd gör världens skillnad – så snart den hamnar i grytan avger den en otrolig arom.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar