lördag 4 december 2010

Makens klassiska fiskgratäng

600 g fiskfilé
2 msk smör
2 tsk salt
3 msk fiskbuljong
200 g finklippt dill
5 msk riven ost till gratinering

Gratängsås:
4 dl matlagningsgrädde
2 tsk vetemjöl
fiskspad
2 äggulor
salt
peppar

Skölj de färska fiskfiléerna, tina de djupfrysta eller skär det halvtinade fiskblocket i 2 cm tjocka skivor. Smörj en ugnsfast form. Lägg fisken i formen och salta. Tillsätt fiskbuljongen och koka i 200 grader varm ugn i 10-15 minuter. Gör gratängsåsen. Blanda grädden, mjölet och fiskspadet och hetta upp i 3 minuter. Tillsätt äggulan och kryddorna. Lägg räkorna på fisken och slå såsen över. Strö på osten och gratinera i 250 grader varm ugn tills rätten är genomvarm och har fått fin färg. Garnera med dill. Räkorna kan bytas ut mot musslor, svamp, ansjovis eller sparris.

Inga kommentarer: