Det här behövs till 8-10 pers:
Pajdeg:
4 dl vetemjöl, 240 g
2 dl grahamsmjöl, 120 g
1/2 tsk salt
250 g smör
3/4 dl vatten
Köttfärsfyllning:
1 kilo nötfärs
4 msk olivolja
1 1/2 - 2 tsk salt
1 tsk nymald peppar
2 stora gula lökar
3 stora vitlöksklyftor, pressade
1 burk sardeller, ca 50 g
100 g torkade tomater
1 tsk sambal oelek
1 msk timjan
2 burkar krossade tomater, à 400 g
2 dl rött vin
1 dl vatten
200 g fetaost
100 g svarta oliver
100 g delikatesskapris
Tillbehör: 4-6 dl matlagningsyoghurt eller avrunnen naturell yoghurt, sallad
Sätt ugnen på 225°. Finfördela fettet i mjöl och salt, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och kör ihop till en deg. Tryck ut degen i en ugnslångpanna. Ställ kallt. Bryn färsen i olivolja. Salta och peppra. Tänk på att sardeller, oliver och fetaost ger ytterligare sälta. Hacka lök. Låt den och vitlöken fräsa med. Hacka sardellerna och klipp de torkade tomaterna i bitar. Blanda ned det, sambal oelek, timjan, krossade tomater, rött vin och vatten. Sjud under lock ca 20 min. Färsen ska vara fuktig, men inte alltför blöt. Grädda under tiden pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Fyll pajskalet med färsen, värm färsen om den är kall. Smula över fetaosten. Sätt in långpannan ca 10 min i mitten av ugnen. Strö över oliver och delikatesskapris. Servera med yoghurt och sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar