lördag 4 december 2010

Entrecôte med getostpolenta och whiskysmörsås

4 skivor entrecôte (à 250 g)
2 msk whisky, gärna irländsk eller skotsk
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Getostpolenta:
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 1/2 dl polentagryn
75 g getost, chèvre
2 msk finhackade marinerade soltorkade tomater
1/2 dl hackade svarta oliver
2 msk finhackad basilika
1 krm salt
2 krm nymald svartpeppar

Whiskysmörsås:
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk smör
1 1/2 msk tomatpuré
1 1/2 msk kalvfond
1 1/2 dl vatten
2 msk sweet chili sauce
2 msk balsamvinäger
50 g smör
2 msk finhackad basilika
2 msk whisky, gärna irländsk eller skotsk

Grönsaker:
250 g grön sparris
4 tomater
1/2 tsk flingsalt

Getostpolenta: Koka upp vatten, buljongtärning och polentagryn. Koka på svag värme i 6-8 min under omrörning. Blanda ner smulad getost och rör tills osten smält. Rör ner tomater, oliver, basilika, salt och peppar. Klä en form ca 13x26 cm med plastfolie. Häll upp polentan och låt svalna. Täck med plastfolie och låt stå i kylen tills det är dags att grilla.
Whiskysmörsås: Fräs vitlöken i smör på svag värme i en kastrull ca 1 min. Tillsätt tomatpuré, fond, vatten, sweet chilisås och balsamvinäger. Låt koka ihop till en simmig konsistens, ca 5 min. Hit går att förbereda.
Grilla: Ta fram getostkakan så att den är rumstempererad innan den skärs i ca 5x5 cm stora bitar. Grilla 1 min på varje sida eller smörstek dem i panna på spisen. Lägg över på serveringsfat och täck över med folie. Grilla tomater och sparris. Strö på flingsalt. Lägg upp på fat och täck över med folie. Strö salt och peppar på köttet och grilla det 2-3 min på varje sida. Droppa över whisky.
Servering: Hetta upp såsen och klicka i smöret under omrörning. Smaksätt med whisky och basilika. Servera entrecôten med tillbehören.

Inga kommentarer: